mycie okien zimą - jakie płyny?
mycie okien zimą - jakie płyny?
Można użyć zimowego płynu do spryskiwaczy, albo jego wersji "zrób to sam" przetestowanej przeze mnie i używanej od kilku sezonów z dobrym efektem (proporcje podane na 2 litry wody):
2 łyżki octu
3 łyżki spirytusu (najtańszy = salicylowy)
1 łyżeczka płynu do mycia naczyń
3 łyżki płynu do mycia szyb
płyn do naczyń ma zapewnić dobry "poślizg", a w połączeniu z płynem do szyb nadać zapach neutralizujący zapach octu
fajny patent, a jeden z naszych klientów stosuje mieszankę płynu Kleen Ultra Glasrein z płynem Ergolid Eko.
Osobiście wypróbowałem u klienta sposób: PŁYN ZIMOWY DO SPRYSKIWACZY (należy uważać - tanie płyny do spryskiwaczy zawierają niewielką ilość alkoholu, dużą ilość wody, przez co także mogą zamarzać) płyny dobrej jakości o dużej zawartości alkoholu, nie zamarzają nawet do -60oC.
(Ze względu na zawartość alkoholu, płyn nie zamarza w ujemnych temperaturach)
UWAGA!: alkohol metylowy ma brzydki zapach - denaturat; alkohol etylowy nie śmierdzi, ale jest droższy.
Też używam płynu do spryskiwaczy. Ale mieszanka brzmi spoko - w domu na pewno wypróbuję.
A nie ma może normalnego płynu do okien, który posiadałby takie cechy jak płyn do spryskiwaczy? Jakoś nie jestem przekonany co do skuteczności takiego rozwiązania 
a oprócz tego zajmuję się (ewunia84) pozycjonowaniem stron i wynajęła mnie ta właśnie hoojowa firma
(12-28-2017, 03:08 PM)Cleantec a oprócz tego zajmuję się (ewunia84) pozycjonowaniem stron i wynajęła mnie ta właśnie hoojowa firma
(12-28-2017, 03:08 PM)Cleantec a oprócz tego zajmuję się (ewunia84) pozycjonowaniem stron i wynajęła mnie ta właśnie hoojowa firma