Wycena. Proszę o pomoc.
Wycena. Proszę o pomoc.
Dzień dobry zakładam własny biznesik sprzątająca. W Szczecinie interesują mnie klatki schodowe. Podzwonilem po spółdzielniach wszyscy mówią żeby składać oferty. I chciałem się zapytać jak wy widzicie wycenę takich klatek. Jak wygląda to sprzatanie? Jak wycenic blok 4p lub wiezwoiec 11p. Inaczej kamienica wiem że wychodzi ok 2zl z metra. Ale jak to liczyć sama klatka schodowa i teren zewnętrzny? Proszę o pomoc. Trochę nie wiem jak się za to zabrać żeby nie spalić. Jestem totalnie poczatkujacy i proszę o rady was profesjonalistów. Dziękuję bardzo.
Też z chęcią podłącze się do pytania, bo zabieramy się od nowego roku za wspólnoty etc.
Czy najlepszą opcją jest liczenie od mieszkania i mieszkańców czy z metra ?
Chłopaki, ciężko jest dać wam odpowiedź bo brakuje danych do kalkulacji. Jaka jest częstotliwość sprzątania? Czy za każdym razem jest zamiatanie/odkurzanie + mycie czy jakieś zmienne interwały? Jak wyglądają prace na terenie zewnętrznym? Czy są one połączone z pielęgnacją zieleni (koszenie, przycinanie)? Czy musicie np. wymieniać worki w pojemnikach na śmieci? Jeżeli tak, to jak wygląda sprawa wywozu śmieci? Mycie okien macie w ryczałcie czy jest to usługa dodatkowa?
W pierwszej kolejności należało by ustalić ze wspólnotą / spółdzielnią konkretny zakres prac a potem przeprowadzić kalkulację.
Poprostu wspólnoty mają różne wymagania. Np jednym wystarczy codzienne zamiatanie na mycie np raz na tydzień. Jedne wymagają mycia okien raz w miesiącu inne 2 razy w roku.
Może zainteresowałby Was komputerowy wycennik takich obiektów z uwzględnieniem chyba wszystkiego, co istotne? Piszę właśnie post w tej sprawie.
Drodzy mam zgryz... zaufany zarzadca proponuje wjazd na wspolnote za 1k msc... zakres prac. Co powiecie?
1.Zamiatanie i mycie 5x klatek schodowych – 1 x tydzień
2.Wycieranie z kurzu poręczy, skrzynek na listy - 1 x tydzień
3.Mycie lustra w windzie – 1 x tydzień
4.Mycie windy (podłoga) – 1 x tydzień
5. Mycie balustrad – 1 x kwartał
6. Mycie drzwi wejściowych do klatek ( wiatrołapy ) – 1 x miesiąc ( 10 szt. )
7. Mycie drzwi wejściowych do klatek z tyłu budynku - 1x kwartał ( 2szt. )
8. Mycie lamperii - 1 x rok (tynk mineralny)
9. Mycie okien (koszt zwyżki – jeżeli potrzebna - pokrywa wspólnota) – 1 x pół roku (25 szt.)
10. Mycie powierzchni pionowych wind oraz czyszczenie prowadnic drzwi przesuwnych - 1 x kwartał (5szt.)
11. Mycie bram garażowych obejmujące omiatanie z pajęczyn ścian i sufitów przed wjazdami do garaży 2 x w roku ( 5 szt)
12. Utrzymanie porządku i czystości w kotłowni gazowej (mycie okien, parapetów, drzwi oraz podłogi) – 2 x w roku
Najpierw trzeba obliczyć, ile czasu zajmie takie sprzątanie - czyli określić liczbę roboczogodzin. Następnie doliczyć wszystkie koszty. Jeśli pracujesz sam wylicz ile chcesz za godzinę pracy, jeśli z kimś, policz ile jemu musisz zapłacić. Wyjdzie Ci kwota, którą zaoferuj administracji