Sprzątanie preparatami bez chemii
Sprzątanie preparatami bez chemii
Witam,
koleżanka ostatnio poleciła mi niszowe preparaty do czyszczenia kuchni i łazienki. Poczytałam o nich trochę i widzę, że producent gwarantuje że w 99% ich środki czystości opierają się na składnikach naturalnych np. na kwasie mlekowym, olejku rozmarynowym itp. co daje efekt dezynfekcji. Nie wiem czy to jest możliwe. Zastanawiam się nad wypróbowaniem tego ale mam hopla na punkcie bakterii i zależy mi żeby po każdym czyszczeniu zostały skutecznie zabite. A jakie jest Wasze zdanie? Używacie jakiś naturalnych preparatów? Jakich?
Taki na przykład mam na myśli: ekoszycha.pl/YOPE-Plyn-antybakteryjny-Rozmaryn-i-Bergamotka-750ml-p7648
Firma z której korzystam (Hydrachim) też ma linię "Soft attitude" - produktów ekologicznych i ukierunkowanych na eliminację wszelkich komponentów potencjalnie alergizujących - więc nastawienie nie tylko na ochronę środowiska, ale i zdrowia człowieka; do podstawowych zastosowań, sprzątania bieżącego są bardzo ok (a np. płyn do szyb z tej serii jest super z uwagi na wysoką zawartość spirytusu, podobnie skuteczny miała kiedyś Tana) - ale do doczyszczania bardzo trudnych, uporczywych zabrudzeń "klasyczna" chemia sprawdza się lepiej, a na pewno działa szybciej
Akurat wspomniana powyżej marka YOPE to produkt typowo konsumencki, jak dla mnie wszystkie produkty z tej serii są średnio skuteczne i mam wrażenie że różnią się głównie zapachem (mieli kiedyś promocję w Lidlu więc z ciekawości kilka butelek kupiłem)
Chemia jest wszędzie chociaż ostatnio strasznie modne jest wszystko eko: jedzenie eko,kosmetyki eko, tworzywa eko, nawet Prestiżowe wnętrza urządza się w stylu eko.. Dbajmy o naszą planętę..popieram takie działania. A propo sprzątania w tamtym roku zamontowałam moskitiery w domu (z Firmy Prestige Ostaszewska), nie zdejmowałam ich na zimę..jak mogę je przed sezonem wyczyścić?