Pomoc przy wycenie
Pomoc przy wycenie
Witam serdecznie,
prosilabym o pomoc przy wycenie, jestem nowa w branzy i mam troche klopot z wycenami:
Dokladnie chodzi mi o wycenie sprzatania malej kliniki 300m2 , 5 razy w tygodniu przez 5h bez srodkow czystosci.Sprzatnie bedzie wykonywane przez pracownika. Dodam,ze jestem watowcem.
Czy ktos my mi mogl powiedziec jak mniej wiecje wycenia sie biura, salony samochodowe: Bede wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
Trudne te kalkulacje, bo każdy obiekt jest inny. Trzeba poznać zakres prac, liczbę i rodzaj pomieszczeń itp.
Zapytaj klienta, jaki przeznaczył budżet na ten cel, w jakiej kwocie chce się zmieścić. Jeśli Ci powie, policz swoje koszty i sprawdź, czy Ci się to opłaca. Jeśli Ci nie powie, to zapytaj ile płacili poprzedniej firmie, albo ile kosztowało ich utrzymanie pracownika sprzątającego.
Policz swoje koszty przy takim nakładzie czasowym, koszt pracownika, zużycie sprzętu, marża na usłudze, pokrycie kosztów funkcjonowania firmy itp.

Dokładnie tak jak napisał przedmówca, liczba zmiennych które trzeba uwzględnić jest olbrzymia i trudno ustalić tu jakiś wspólny wzór dla np. biura bo inaczej wygląda sprzątanie 100 m2 open space gdzie może stać 100 biurek, a inaczej te same 100 m2 na których są 4 gabinety prezesów 
salon Lexusa też będzie pewnie wymagał więcej pracy niż powiedzmy salon Dacii
dwie uwagi ode mnie odnośnie samego pytania koronaclean:
1. 5 godzin potrzebne na sprzątanie to Twoja ocena czy klienta ? sprawdź jak to ma być zapisane w umowie - zakładam się że czas nie będzie podany, więc może warto jeśli nie masz doświadczenia przyjąć takie założenie, że np. pierwsze sprzątanie u nowego klienta robisz po bardzo niskiej stawce lub wręcz gratis i sprawdzasz w ten sposób ile czasu NAPRAWDĘ potrzeba na wykonanie usługi ? klienci niestety z reguły będą ten czas w szacunkach zaniżać, ale wymagać jakości
2. "bez środków czystości" - tak naprawdę przy takich usługach o jakich piszesz koszt środków stanowi może 5% wartości usługi; mówię o samych środkach do sprzątania, nie o artykułach higienicznych (ręczniki, papier toaletowy, mydło, worki na śmieci) - profesjonalna chemia jest mocno skoncentrowana i koszty jej używania jeśli stosuje się ją poprawnie są naprawdę niskie; większe znaczenie w kosztorysie odgrywa to wówczas gdy trzeba policzyć maszynę czyszczącą i chemię do niej - tu są już setki litrów roztworu i zużycie chemii (a także padów, amortyzacja maszyny) ma większe znaczenie
unikaj sytuacji gdy klient kupuje środki a Ty jesteś odpowiedzialna za jakość usługi - bo klient zaopatrzy Cię w najtańszy chłam z pobliskiego supermarketu a Ty będziesz się z tym męczyć...
służę pomocą w wycenach, doborze technologii itp.