Czym doczyścić marmur?
Czym doczyścić marmur?
Witam, objąłem kamienice w której jest na podłodze marmur i to podłodze podgrzewanej.. poprzednik używał środków nie wiem jakich i tak zapaskudził marmur że jest cały pomaziany i błysku za bardzo nie ma.. Widać każdy ślad przerysowania palcem. czyściłem już ajaxami i innymi środkami, teraz jestem po VOIGT Grundpur -VC 150 i tez nic.. Trzeba wyglancowac a tu nawet nie da się wyczyscic warstw zabrudzen ( nie wiem nawet co to..). Musze to doczyścic a czas leci - okres próbny.. Prosze o pomoc...
Do czyszczenia marmuru nie można stosować środków o zbyt wysokim pH.
Proponujemy zastosować środek LINAX extreme (SPAM)w 20% roztworze roboczym, rozprowadzić na podłodze obficie ją namaczając i pozostawić do zadziałania na 10 min. Następnie doczyścić szorowarką jednotarczową i zebrać odkurzaczem sucho-mokro. W razie potrzeby czynność można powtórzyć stosując zwiększone stężenie produktu.
Jeśli udało się doczyścić posadzkę, to następnie pozostają dwie opcje:
1). Podłoga może być bardzo zniszczona i nie uda się jej doprowadzić do błysku.
2). Podłoga nie jest bardzo zniszczona - wtedy można zastosować polimer LONGLIFE stone (SPAM), po zastosowaniu emulsji podłoga będzie się błyszczała. Aby utrzymać ten połysk należy ją pielęgnować w myciu codziennym albo tym samym polimerem - LONGLFE stone (SPAM) - w roztworze 2%, albo produktem TANER SR 15 (SPAM), który jest środkiem na bazie alkoholu i szybko odparowuje nie pozostawiając smug (do stosowania w stężeniach 0,25 - 0,75%).
[attachment=5]
[attachment=6]
(09-06-2016, 10:31 AM)Ziggi12 poprzednik używał środków nie wiem jakich i tak zapaskudził marmur że jest cały pomaziany i błysku za bardzo nie ma.. Widać każdy ślad przerysowania palcem. czyściłem już ajaxami i innymi środkami, teraz jestem po VOIGT Grundpur -VC 150
(09-06-2016, 10:31 AM)Ziggi12 poprzednik używał środków nie wiem jakich i tak zapaskudził marmur że jest cały pomaziany i błysku za bardzo nie ma.. Widać każdy ślad przerysowania palcem. czyściłem już ajaxami i innymi środkami, teraz jestem po VOIGT Grundpur -VC 150
ahhhh marmur...
Jedynymi środkami jakimi można pielęgnować marmur, są środki z zawartością mydła. Widoczny na powierzchni osad, usuwalne pod palcami smugi są oznaką:
W przypadku czyszczenia marmuru należy pamiętać, że marmur toleruje jedynie roztwory robocze o pH w zakresie 6-9, zatem działanie preparatami kwasowymi może prowadzić do jego uszkodzenia. Najlepiej wykonać test: kilka kropel płynu wylać w mało widocznym miejscu - jeśli roztwór jest zbyt agresywny to powstaną bąble na powierzchni, pianka i pozostanie matowy ślad. Przychodzi mi na myśl jeszcze jedna ciekawa technika - obojętny lub lekko zasadowy (rozpuści woski na powierzchni) roztwór roboczy + pad diamentowy o gradacji 3000 (zwiększona mechanika czyszczenia) pod szorowarką - to również przyniesie ciekawy efekt.
(09-07-2016, 07:27 PM)black_adder Spróbuj padami diamentowymi. Powinno pomóc
(09-07-2016, 07:27 PM)black_adder Spróbuj padami diamentowymi. Powinno pomóc
Najlepiej wziąć profesjonalistę i zrobić krystalizację
https://www.youtube.com/watch?v=zsx2cx2Hhhw